Liktorn och vårtor är vanliga fotåkommor som många människor upplever under sitt liv. Trots att de kan likna varandra till utseendet har de olika orsaker och behandlingsmetoder. Liktorn är förtjockningar av huden som oftast uppstår på grund av tryck eller friktion. De är inte smittsamma och kan vara mycket smärtsamma, särskilt om de trycker på en nerv. Vårtor å andra sidan, orsakas av en virusinfektion, specifikt av humant papillomvirus (HPV), och är smittsamma. De kan sprida sig inte bara till andra delar av den drabbade personens kropp utan även till andra personer. Både liktorn och vårtor kan behandlas framgångsrikt om rätt åtgärder vidtas.
Liktorn: orsaker, symtom och behandling
Liktorn, eller corns som de kallas på engelska, uppstår som ett resultat av att huden försöker skydda sig mot överdrivet tryck eller friktion. Denna typ av förhårdnad blir rund eller konformad och kan variera i storlek från mycket små till större knölar. De hittas oftast på fötternas ovansida och mellan tårna, men kan även uppstå på andra ställen där konstant tryck appliceras.
Orsaken till liktorn är oftast illa sittande skor, särskilt sådana som är för tajta eller har höga klackar. Andra orsaker kan inkludera gångmönster som leder till ojämnt tryck på foten eller andra fotfelställningar. Symtom på liktorn inkluderar hudpartier som är hårda och upphöjda, ibland smärtsamma vid beröring. Behandlingen innefattar att ta bort trycket från området genom att byta till bekvämare skor, använda skyddande kuddar eller så kallade liktornsplåster. I vissa fall kan medicinsk avlägsnande vara nödvändig och utförs ofta av fotspecialister, det vill säga fotterapeuter eller podiatriker.
Vårtor: orsaker, symtom och behandling
Vårtor är små utväxter på huden som orsakas av humant papillomvirus (HPV). De är smittsamma och kan lätt spridas genom direktkontakt eller genom gemensamt brukade föremål som handdukar eller skor. Vårtor kan uppträda var som helst på kroppen men är vanligast på händer och fötter. De som uppstår på fötterna kallas för plantarvårtor och kan vara särskilt smärtsamma om de sitter på tryckbelastade områden.
Symtomen på vårtor inkluderar små, köttfärgade eller bruna utväxter med en grov yta. De kan ha svarta punkter i sig, vilket är tromboserade kapillärer, och de kan kännas isolerade och upphöjda från resten av huden. Behandlingsalternativ inkluderar självbehandling med salicylsyra, frysbehandling med flytande kväve på vårdcentral och i envisa fall kan kirurgiska ingrepp övervägas. Att stärka immunförsvaret kan också hjälpa till med att bekämpa virusinfektionen.
FAQ om liktorn och vårtor
1. Vad är skillnaden mellan en liktorn och en vårta?
– Liktorn orsakas av tryck eller friktion på huden medan vårtor orsakas av en virusinfektion (HPV). Liktorn är inte smittsamma medan vårtor är det.
2. Kan en liktorn försvinna av sig själv?
– Ja, liktorn kan försvinna om orsaken till friktion eller tryck elimineras, till exempel genom att använda bättre sittande skor.
3. Hur kan man förebygga vårtor?
– Genom att undvika direktkontakt med vårtor och inte dela personliga föremål som handdukar eller skor, kan man minska risken för att få vårtor.
4. Är det farligt att ha vårtor?
– Vårtor är i allmänhet ofarliga, men de kan vara smärtsamma och kosmetiskt oönskade.
5. Finns det huskurer för att behandla liktorn?
– Ja, man kan använda fotbad med varmt vatten för att mjuka upp liktornen och sedan fila ner den försiktigt. Att ha på sig bekväma skor är viktigt.
6. Kan barn få liktorn?
– Barn kan få liktorn, men det är mindre vanligt eftersom deras hud är mjukare och mer flexibel än vuxnas.
7. Hur lång tid tar det för en vårta att försvinna?
– Utan behandling kan vårtor försvinna inom ett till två år när kroppen bekämpar viruset, men behandling kan påskynda processen.
8. Kan vårtor sprida sig till andra delar av kroppen?
– Ja, vårtor kan spridas genom att man rör vid en vårta och sedan en annan del av kroppen, ofta med hjälp av öppna sår eller skrubbsår.
9. Finns det risk för infektion om man inte behandlar liktorn?
– Det finns en risk för infektion om liktorn spricker, vilket kan ge bakterier en ingångspunkt. Därför är det viktigt att behandla liktorn i tid.
10. Vilka yrkesgrupper är mer benägna att få liktorn?
– Personer som står eller går mycket i arbetet, som butiksanställda, servitörer och vårdpersonal, löper större risk att utveckla liktorn.